* Timpul psihologic este la fel de obiectiv ca timpul fizic? *
Timpul meu este diferit de timpul tău?
Ce este timpul în afara noțiunii clasice definite de fizică, ca fiind o constantă măsurată prin secundă, una din cele șapte unități de măsură standard ale timpului? Este o perceptie individuală și subiectivă a fiecărui individ, cunoaștere dată de trăirile, evenimentele si distantele pe care le parcurgem zilinic și le contabilizăm în ani.
De foarte multe ori auzim tot felul de ipoteze care mai de care mai science fiction despre faptul că zilele trec mai repede, că ziua are mai putine ore datorită mișcării de rotație a pământului... etc.
Percepția este un proces psihic supus influențelor mediului sub toate aspectele, de aceea fiecare din noi putem percepe diferit același lucru, chiar și timpul. Clasic, simțim timpul, ca o scurgere între două repere: zi-noapte, dimineață-seară, naștere-moarte. Și dacă în ceea ce privește timpul lucrurile sunt destul de clare, de ce se spune deseori, acum douăzeci de ani timpul trecea mai lent, ziua parcă era mai lungă. Una din explicații, ar fi faptul că ritmul cotidian a crescut infernal, că astăzi într-o zi facem mult mai multe lucruri decât acum zece ani... si de aici aglomerarea, parcurgem distante mult mai mari într-o perioadă de timp foarte scurtă. De exemplu în anul 2001 pentru a ajunge din Cluj în Valencia, Spania, îți trebuiau două zile, astăzi în trei ore ești acolo. Abundența informațiilor, a evenimentelor trăite de zi cu zi ne impune un ritm cotidian alert astfel încât la nivel de percepție timpul se comprimă, iar noi dorim să facem atât de multe încât avem senzația că nu mai avem timp. Toate acestea au un risc, riscul de a fi suprasaturați și de aici apare stresul, cu efectele specifice asupra echilibrului nostru fizic și psihic.