Psychology · 369 · 10.12.2022

Psihologul Petre POPP - Motivele de ceartă, în luna Decembrie, sunt banii

By REDACȚIE
Psihologul Petre POPP - Motivele de ceartă, în luna Decembrie, sunt banii

Dragi prieteni, vă recomand câteva idei susținute de psihoterapeutul Gyorgy Gaspar, despre un subiect actual în această perioadă, și anume: motivele de cearta în luna Decembrie.
Unul dintre principalele motive de ceartă, în luna decembrie, sunt banii. Iar atunci când banii devin subiectul conversațiilor dificile în cuplu, vorbim despre: 1. percepții diferite despre valoarea banilor; 2. percepții diferite despre cum să fie cheltuiți banii; 3. percepții diferite despre conversațiile cu privire la bani.

Adevărul este că fiecare dintre noi avem o relaționare proprie și, adesea, inconștientă cu banii; care conține nenumărate emoții și sentimente. La baza acestei relații se află povestea pe care am moștenit-o de la părinții și bunicii noștri.

Drept urmare, dacă ne dorim o relație mai sănătoasă cu banii, este important să descoperim percepțiile și credințele noastre cele mai profunde despre bani. Următoarele întrebări pot reprezenta un bun început:
1. Ce înseamnă banii pentru mine?
2. Care sunt emoțiile pe care le simt când vine vorba despre bani?
3. Ce informații despre bani am primit în familia în care am crescut? Care dintre acestea sunt fapte concrete și care sunt simple ficțiuni?
4. Ce deprinderi sănătoase și nesănătoase am dobândit în familia de origine, în legătură cu banii?
5. Care sunt emoțiile și sentimentele pe care le asociam cel mai des cu banii, în copilărie?
6. Care au fost momentele de succes sau eșec financiar din viața părinților mei?
7. Care sunt cele mai importante lecții despre bani pe care le-am învățat în familia în care am crescut?
8. Care sunt miturile despre bani și cum îmi ghidează comportamentele?
9. Cât îmi este de ușor să-i primesc și cât îmi este de ușor să-i dau?
10. Ce am nevoie să schimb în relația mea cu banii?

Realitatea mea personală și experiențele profesionale îmi arată că totul începe să se schimbe din momentul în care îndrăznim să explorăm ce înseamnă, de fapt, banii pentru noi și cum am ajuns să-i lăsăm să ne controleze. Odată ce ajungem să conștientizăm relația noastră cu banii, va fi mai ușor să gestionăm și să soluționăm conflictele pe care le avem cu privire la aceștia.

Dragi prieteni vă recomand: ➡️ Despre relația cu banii sau mindfulness financiar, în dialog Gaspar Gyorgy cu Andreea Brasovean în cel mai recent episod din #EpicTalk – un podcast găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de e.on. ➡️ Întregul episod este disponibil video aici: bit.ly/3hjuIpp și în format audio pe Spotify, Apple podcast, Google podcasts și Anchor FM.

BACK TO TOP