Sports History · 723 · 17 Sep 2022

Remember: ⚽️ECHIPA DE FOTBAL SÂRMA CÂMPIA TURZII

By PETRE POPP
Remember: ⚽️ECHIPA DE FOTBAL SÂRMA CÂMPIA TURZII

Campia Turzii a devenit o localitate de referinta, in primul rand, datorita performantelor sale industriale, produsele fabricate aici, la ,,Industria Sarmei” mai cu seama, fiind apreciate de beneficiari din intreaga tara si strainatate.
Dar orasul de astazi mai poarta nostalgia unor astfel de performante, dintr-un timp mai mult sau mai putin indepartat, si anume a celor de pe taram sportiv, care au situat Campia Turzii printre centrele cu renume si traditie in lumea sportului romanesc.
Desigur ca nu este vorba aici doar de o performanta de varsta, desi faptul in sine spune mult : Asociatia “Industria Sarmei” si-a aniversat, in 2013, nouazeci ani de existenta. Bun prilej de afirmare a unei remarcabile si indelungate activitati sportive- componenta importanta a vietii sociale locale.
Evenimentul constituirii si inceputului activitatii Asociatiei s-a datorat catorva oameni entuziasti si cu spirit de initiative.Concret, Asociatia si-a inceput activitatea in primavera anului 1923, la nici doi ani de la punerea in functie a primei unitati de productie a fabricii Industria Sarmei S.A. Aceasta prima atestare a fiintarii Asociatiei se gaseste consemnata in Darea de seama a Consiliului de Administratie a Sociatatii Industria Sarmei S.A. cluj pe anul 1923, unde se mentioneaza : “Pentru personalul nostrum din fabrica (de la Ghiris) am organizat (…) un club sportive”
Avusesera loc discutii cu conducerea Clubului Sportiv “Concordia”din localitate, astfel ca echipa sa de fotbal, impreuna cu intregul inventar, a fost preluata de fabrica Industri Sarmei. La adunarea generala a noului club sportive ( ce purta numele omonim cu acela al fabricii de care apartinea), alaturi de factorii de decezie de la fabrica, au luat parte conducatorii fostului club “ Concordia”, functionari, oficialitati si invitati din comuna.Cu acest prilej s-a adoptat statutul si s-a numit conducerea – presedinte fiind desemnat tanarul inginer Ionel Floasiu – redactandu-se atunci si actul constitutiv.
Despre organizarea si functionarea Clubului Sportiv “Industria Sarmei” , aflam din statut, capitolul 2, articolul 7 ca avea drept scop “ practicarea sporturilor pentru dezvoltarea fizica a membrilor sai si organizarea de competitii cu character sportiv.”
Clubul era finantat de fabrica.
Culorile albastru-galben erau simbolurile acestuia – asa cxum sunt si astazi – echipamentul constand din tricou albastr-galben, chilot albastru si ciorapi galben-negru.
Veniturile se compuneau – pe langa subventia din partea fabricii – din taxe de inscriere si cotizatii ale membrilor , incasari de la competitii organizate , donatii etc.
Infiintarea Clubului Sportiv “Industria Sarmei”a fost dictate , fireste, de necesitatea resimtita de personalul tanar al fabricii – aflat intr-o rapida crestere numerica in mica localitate Ghiris - de a practica sportul ca modalitate de destindere si recreere, dublata de conceptia unor elemente cu vederi progresiste - conducatori in acea vreme ai fabricii – reletiv la important ape care o are sportul intr-o societate moderna , civilizata.
In anul 1923 Clubul pornea la drum cu doua sectii pe ramura de sport: fotbal si atletism.Treptat, pe masura inaintarii in timp, beneficiind de sprijinul fabricii si al membrilor sai deveniti tot mai numerosi , activitatea sportiva si cercul clubului ghirisan avea sa-si castige noi aderenti. Pe parcursul timpului s-au constituit noi sectii.activitatea sportive devenea tot mai dinamica si mai evidenta in viata comunei.
Baza materiala a fost initial si ea modesta. Clubul dispunea doar de un teren de fotbal improvizat, incepand chiar cu anul infiintarii (1923), in preajma caruia se practica atletismul , si de un vechi teren de tenis aflat intr-o stare de degradare , refacut in 1926.
Aceste terenuri se aflau situate intr-un parc inchiriat de fabrica de la Orfelinatul de baieti ( institutie amplasata in fostul castel al mosierului englez maghiarizat pe nume John Paget).

BACK TO TOP