Zoon Politikon · 831 · 01 Iun 2022

*REMUS LĂPUȘAN în dialog deschis cu psihologul PETRE POP (partea I)*.

By REDACȚIE
*REMUS LĂPUȘAN în dialog deschis cu psihologul PETRE POP (partea I)*.

Au trecut, destul de repede, cei peste 20 de ani de când ne cunoaștem, o perioadă cu foarte multe proiecte pentru zona Turda- Câmpia Turzii, o etapă în care cele două comunități..și zona noastră s-a dezvoltat si datorită proiectelor mari de infrastructură pe care în calitatea de lider al social democratiilor clujeni le-ai sprijinit. Care crezi că este cel mai important dinte ele?

Turda - Campia Turzii este o zonă economică importanta a județului Cluj una cu cea mai mare expansiune de dezvoltare din Transilvania. Turda-Campia reprezintă un pol de dezvoltare economică social-cultural, turistic și logistic de necontestat. Pe lângă încărcătura istorică și culturală a acestei zonei “Potaissa”, coroborată cu vechea exploatare de sare, azi Salina Turda, alături de tradiția metalurigă a Industriei Sârmei Câmpia Turzii și totodata localizarea acestora în epicentrul Transilvaniei, toți acești cumuli de factori favorizanți au dus la creerea unui microclimat de dezvoltare. Chiar dacă acest context favorizant existent poate fi baza unei reale dezvoltări și expansiuni socio-economico-culturale fără un leadership, fără o viziune, fără o echipă, fără o vedere macroeconomică și sustenabilă nu poate exista progres și bunăstare în comunitatile Turda-Campia Turzii, dar mai ales fără marile proiecte de infrastructură.

Autostrada Turda-Sebeș este unul dintre cele mai serioase proiecte guvernamentale de dezvoltare a infrastructurii din ultimii 10 ani, un proiect pe care l-am sustinut și care după finalizarea a peste 230 de km de autostrada inaugurați în ultimii ani, a fost factorul cel mai important în dezvoltarea zonei.

În calitate de lider al politicii clujene ți-ai impus atingerea anumitor ținte politice si administrative sau cariera ta politică a fost influențată exclusiv de cursul evenimentelor?

În mod sigur, acesta este menirea oamenilor politici…, să îsi aducă aportul de dezvoltare în comunitățile pe care le reprezintă. Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, legea redevențelor şi pachetul de legi privind achizițiile publice. Reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 și 18% de la 1 ianuarie 2018, a TVA pentru alimente la 9%, scăderea accizei la mai multe produse, inclusiv benzină și motorină, reducerea fiscalității pentru microîntreprinderile active, în paralel cu penalizarea microîntreprinderilor fără angajați, scăderea accizei la alcool, bere și vinuri spumoase și eliminarea a 19 taxe și impozite, au fost măsurile care au adus bunăstare în casele oamenilor…Toate aceste măsuri au influențat si rezulatele politice, de aceea în anul 2016 PSD Cluj a ajuns la un scor istoric cu 33 de primari 347 de alesi locali, 12 consilieri județeni, 4 parlamentari.

Dar din păcate, pe plan intern aceste rezultate au generat si aversiuni cu concesințe ce au dus la tensiuni si la autocombustie!

Te-ai gândit la posibilitatea întoarcerii în echipa social-democrată?

Intelectual nu am plecat niciodată, fizic, ca implicare directă am luat o pauză fiind focusat pe alte proiecte profesionale care îmi ocupă mult timp și implicare, astfel, deocamdată ofer sfaturi atunci când mi se cer și asist ca observator al vieții politice…dar cum se spune în viață: Never Say Never!

va urma...

BACK TO TOP