Interviul săptămânii · 321 · 29 Iunie 2020

Remus Lăpușan, liderul PRO România Cluj, e optimist cu privire la viitorul Apusenilor

Remus Lăpușan, liderul PRO România Cluj, e optimist cu privire la viitorul Apusenilorariesnew.ro

După cum știți, ne preocupă constant toate aspectele care vizează protecția și dezvoltarea zonei Apusenilor, astfel încât căutăm și apoi vă prezentăm și dumneavoastră idei și proiecte care pot face o diferență pozitivă pe viitor. Astăzi, l-am invitat pe domnul Remus Lăpușan, lideri PRO România Cluj, să ne spună care sunt soluțiile pe care le-ar vedea el pentru anumite probleme cu care ne confruntăm aici, în Apuseni.

Apuseni Info: Din păcate, în ultimele zile, am asistat la condiții meteorologice extreme în Apuseni – ploi torențiale, grindină, vijelii, care au produs inundații, surpări de terenuri, distrugerea unor drumuri sau locuințe. Ce credeți că pot face autoritățile locale și centrale în astfel de cazuri?

Remus Lăpușan: „În astfel de cazuri, discutăm de două seturi de măsuri. Pe de o parte, există fonduri la nivelul județului pentru situații de urgență, pe baza cărora trebuie să se intervină prompt pentru reparații și consolidări de drumuri, terenuri și clădiri, astfel încât să eliminăm orice riscuri sau pericole pentru sănătatea sau viața cetățenilor. Și acum, au fost afectate drumurile din Răchițele și autoritățile s-au mobilizat, fiind vorba de comuna natală a dlui Boc. În alte localități, cu alte ocazii, a durat mai mult. Oricum, nici nu ar trebui să ne mire ce s-a întâmplat și cu drumul dintre Beliș și Călățele, care își așteaptă modernizarea de ani buni. Dacă ar fi fost modernizat la timp, n-am fi asistat la o asemenea distrugere.

Pe de altă parte, trebuie să discutăm și de măsurile de prevenție, care ar trebui să constituie o regulă. Acolo unde s-au înregistrat cazuri de viituri și surpări, acolo unde specialiștii ne avertizează că sunt zone cu riscuri mai mari, acolo unde sunt arii protejate și așa mai departe, trebuie să gândim și să structurăm un plan la nivelul județului, pentru a preîntâmpina efecte catastrofice. Iar în acest plan, ar urma să intre tot ce înseamnă prevenție și control, de la a executa periodic lucrările și a implementa măsurile pe care ni le indică specialiștii și până la a duce campanii de informare cu privire la modurile în care cetățenii se pot proteja în astfel de cazuri”.

Apuseni Info: O altă problemă cu care ne confruntăm în zonă sunt furturile de pădure. Cu ce soluții vine PRO România în ceea ce privește explotările forestiere ilegale?

Remus Lăpușan: „Adevărul este că multe dintre cazurile de exploatări ilegale s-au făcut cu concursul unor personaje corupte din administrațiile locale. Iar asta înseamnă că până la un punct e și responsabilitatea fiecărui partid de a-și selecta membrii și candidații. La PRO România facem mari eforturi să descurajăm orice practici de corupție sau abuzuri în funcție, candidații primesc consiliere juridică, pentru a înțelege foarte bine care le sunt responsabilitățile, care sunt limitele funcțiilor lor și care sunt consecințele unor derapaje.

Apoi, la nivel de legislație, trebuie să ne aliniem normelor europene și aici PRO România va avea un rol activ, încercând să propună proiecte legislative în acest sens, fie că vorbim de supravegherea prin satelit a fondului forestier, fie că vorbim de verificarea mai intensă a exploatărilor care se fac din zone protejate sau de a le impune obligații exploatatorilor și vânzătorilor de bușteni să eticheteze lemnul. Este cu siguranță un domeniu în care vom face presiuni pentru o legislație adecvată, deoarece vorbim de o mare problemă la nivelul întregii țări, o problemă cu impact pentru mai mult de o generație”.

Apuseni Info: Cum vă poziționați referitor la interzicerea bărcilor cu motor pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele?

Remus Lăpușan: „Sunt pentru interzicerea acestor ambarcațiuni, am studiat și eu problema și mi se pare că de mult trebuiau luate măsuri, având în vedere că vorbim de zone și arii naturale protejate și având în vedere că alimentăm Clujul cu apă din Tarnița, iar calitatea acesteia a scăzut nepermis de mult în ultima vreme. Mă bucur că mai mulți parlamentari clujeni, de la diferite partide, s-au solidarizat pentru un demers benefic și necesar pentru județ. Dacă ne dorim ca în Cluj să avem o bună calitate a vieții, atunci trebuie să ne asigurăm că implementăm politici verzi, facem eforturi considerabile pentru a preveni poluarea și degradarea mediului și luăm măsuri care să le permită și copiilor noștri să se bucure de mediul natural al Apusenilor.

Putem asigura un cadru natural propice relaxării și practicării sporturilor și a mișcării în aer liber, având grijă în același timp și de mediu. Sunt multe forme de a face sport și turism în Apuseni, fără a degrada iremedial apa, solul, ecosistemele și ariile protejate”.

Apuseni Info: Acestea fiind spunse, ce viitor vedeți pentru turismul din Apuseni?

Remus Lăpușan: „Un viitor optimist. Noi, la PRO România, avem candidați foarte bine pregătiți, născuți și crescuți în Apuseni, care cunosc zona și sunt foarte preocupați de o bună protecție a habitatelor naturale, concomitent cu dezvoltarea unor forme de turism benefice pentru mediu. Mulți s-au interesat de fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea turismului și lucrează la proiecte de guvernare locală axate pe aceste direcții. Au în plan evenimente cu specific etno-folcloric, au în plan competiții sportive care să atragă turiști și au în plan amenajarea, marcarea și protejarea zonelor, după specificul lor, fie că vorbim de trasee turistice, fie de arii protejate. Mulți vor să ofere sprijin sătenilor pentru a-și dezvolta afaceri în agro-turism, iar alții au nevoie de o infrastructură adecvată și de servicii complementare turismului și lucrează la astfel de proiecte. Ce mă bucură și mă încântă în acest moment e că, la nivelul echipei PRO România, este o efervescență cum nu am mai văzut în politică, sunt mulți oameni tineri, care au idei bune, care se documentează și care vor face performanță. Și mulți dintre ei sunt născuți și crescuți în Apuseni și asta se vede, pentru că pun suflet și sunt extrem de motivați. E clar, la PRO România, ne pasă de Apuseni!”