Politica · 374 · 04 August 2020

Remus LĂPUŞAN: Va trebui să găsim o formulă de echilibru între urban și rural;

Remus LĂPUŞAN: Va trebui să găsim o formulă de echilibru între urban și rural;ariesnew.ro

Reporter: – Există un decalaj foarte mare în dezvoltare între mediul urban și mediul rural, România fiind mult sub media statelor dezvoltate din UE la acest capitol. Cum putem reduce aceste decalaje la Cluj?

Remus Lăpușan:- Va trebui să găsim o formulă de echilibru între urban și rural; ai pe de o parte Clujul, racordat cât de cât la valorile și dinamica europeană, și ai un teritoriu care încă nu e ancorat decât conjunctural în secolul 21.
În loc să discutăm despre politici publice, despre o fluiditate economică rural-urban, încă suntem cantonați în provocările înapoierii: să băgăm apă și canalizare, să asfaltăm, să zugrăvim câte-o școală; și acestea sunt necesare, dar ele trebuiau făcute până acum și dacă tot nu s-au făcut, trebuie realizate în paralel cu politicile de dezvoltare economică. Să nu ne trezim cu săteni care au apă în casă, canalizare, asfalt, dar să fie prea săraci ca să le folosească.
Din punctul meu de vedere, în județul Cluj nu există în prezent o conexiune foarte clară între mediul de afaceri, educație, sănătate. Avem deci o problemă în a pune în valoare anumite resurse, pentru că nu există căi care să ne unească pentru a duce în direcția dezvoltării cu adevărat a județului Cluj.

Reporter: Si cum ducem prosperitatea și în afara Clujului, pentru că până la urmă despre asta e vorba?

Remus Lăpușan: De ani buni se tot vorbește despre promovarea produselor românești, dar concret nu s-a făcut mare lucru. Cred că ar trebui să știm exact ce producem la nivelul județului Cluj, care sunt produsele reprezentative, ce stă în puterea producătorului din județ ca să poată trăi mai bine. În Polonia, de exemplu, produsele locale sunt căutate nu doar la târguri, există rețele de desfacere în teritoriu, există o bună infrastructură online și oamenii trăiesc decent.
Eu aș propune să avem un sistem de performanță pe ceea ce înseamnă partea de dezvoltare pe produse românești, împreună cu cei de la Statistică, cei de la Direcția Agricolă și nu numai, ar trebui să definim în ce punct suntem în acest moment și să vedem evoluția după patru ani de zile, sau după 10 ani de zile.
Trebuie să vedem ce se consumă în acest moment în județul Cluj și să vedem ce putem să facem ca acest indicator să ne ducă într-o zonă în care să fim competitivi și prosperi. Mă gândesc nu doar la produse alimentare, ci și la IT, la zona medicală, avem domenii de excelență care încă nu sunt legate în acest lanț al prosperității.

Reporter: Practic, propuneți un sistem administrativ pe functionalități, așa cum există deja de câțiva ani în Occident.

Remus Lăpușan: Judetul Cluj are domenii din care, slavă Domnului, poti trăi bine, începând de la agricultură la IT sau turism în comunități mici, dar pentru dezvoltarea lor și administrația trebuie să pună umărul, să creeze acele condiții propice, să lege economia într-un sistem funcțional. Nu trebuie să vinzi pătrunjel sau ridichi pe marginea drumului ca să poți trăi, administrația județeană trebuie să se preocupe de facilitarea desfacerii, de exemplu, când e vorba de micii producători locali. Acești producători locali fac, fiecare cu fiecare, brandul unui județ. Dacă mergem în Milano sau Strasbourg, o să vedem în jurul acestor orașe, pe o rază de cincizeci – o sută de kilometri, că există comunități care trăiesc foarte bine din ceea ce se întâmplă în interiorul acelor comunități; nu trebuie să faci naveta la oraș ca să ai un trai bun. Oamenii au prins cheag și au de partea lor o administrație dinamică și eficientă, capabilă să le asculte doleanțele și să pună în valoare condiții egale și decente – de la aceste condiții, fiecare va trăi după puterea lui de muncă si după priceperea lui. Aceasta este normalitatea la care trebuie să ajungem, pentru asta îmi propun, ca președinte al Consiliului Județean Cluj, să resetez sistemul, să il aduc de partea oamenilor.

interiviu preluat:www.cluj24.ro