News · 94 · 15.10.2022

RIMETEA – unul dintre cele mai frumoase sate românești

By REDACȚIE
RIMETEA – unul dintre cele mai frumoase sate românești

Rimetea se numără printre localitățile speciale ale țării noastre, un loc care uimește prin frumusețea sa autentică. Mai rar vei găsi în lume o localitate care să se ridice la nivelul ei. Satul Rimetea din județul Alba este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România. Istorie, arhitectură rurală și peisaje mirifice se regăsesc din abundență în această micuță localitate de la poalele Munților Trascău.

De altfel, până prin 1960, satului i se spunea Trascău, iar ulterior a bost botezat cu numele de Torocko. În ultimii douăzeci de ani a primit numele de Rimetea, deși germanii îl știu de Eisenmarkt sau Eisenburg – denumiri care fac referire la casele albe, specifice acestui sat transilvan de poveste. A fost prima localitate rurală distinsă de Comunitatea Europeană cu tiltul ”Europa Nostra” (1999) în scopul conservării patrimoniului cultural și arhitectonic. ”Vinovați” de peisajele mirifice montane, cu abrupturi pitorești, sunt masivii care înconjoară Depresiunea Trascăului: Vârful Cornului (1238 m), Dealul Baiesilor (1010 m), Ardascheia (1250 m) sau Piatra Secuiului (1128 m).

Distanța atât de mică dintre vatra satului și Piatra Secuiului îi face pe localnici să spună mândri că în satul lor, Rimetea, soarele răsare de două ori; asta pentru că dimineața masivul păstrează umbră asupra satului, deși afară e lumină, iar mai târziu, când se înalță spre cer, ”răsare” și în Rimetea, ivindu-se de după Piatra Secuiului.

sursa: Facebook/Travelminit.ro

BACK TO TOP