Eveniment · 1625 · 05 Iulie 2018

Sărbătoarea Tradițională de la Crucea Iancului

Sărbătoarea Tradițională de la Crucea Ianculuiariesnew.ro

Sărbătoarea Tradițională de la Crucea Iancului

Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean, împreună cu Primăria și Consiliul Local al comunei Mărișel, organizează duminică, 8 iulie 2018, sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului, zona Fântânele, comuna Mărișel.
Cea mai mare manifestare de acest gen din judeţul Cluj, care se desfăşoară de 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor din timpul Revoluţiei de la 1848, va debuta la ora 11.00 cu o slujbă de pomenire la monumentul lui Avram Iancu, urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori, dar și de discursurile oficialităților locale și județene.
Apoi, de la ora 13.30, pe platoul de la Crucea Iancului, va începe spectacolul folcloric, în care vor evolua soliştii vocali Valeria și Traian Ilea, Cornel Borza, Mariana Morcan, Adriana Irimieș, Livia Maria Danci Hetea, Mihai Badiu, Dana Purcel, Lavinia Mariș, Ioana Petran, Ioana Budae, Andra Mariș, Anamaria Mariș, Alina Roba, Octavian Mariș și Marisa Bîlc. De asemenea, în fața spectatorilor vor evolua Ansamblurile folclorice „Cununița Apusenilor” – Gilău, „Măgura” – Călățele, „Cununa munților” – Măguri Răcătău, „Cununa Someșană” – Florești, alături de „Taragotiștii din Mărișel” și tulnicăresele Lucreția Pop și Eufemia Cheța.
În cadrul spectacolului, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj va prezenta un program artistic de muzica tradițională susținut de membrii Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană”.
Prezentarea evenimentului va fi realizată de Livia Maria Danci Hetea și Mihai Badiu.
Cu o zi înainte, mai precis, sâmbătă, 7 iulie 2018, va avea loc și un concurs de tracțiune cai, iar la final se vor acorda premii, cupe și diplome pentru cele mai puternice exemplare cabaline.