Eveniment · 603 · 24 Iunie 2019

Spectacol folcloric, cu ocazia Sânzâienelor și a Zilei Universale a Iei, la Câmpia Turzii

Spectacol folcloric, cu ocazia Sânzâienelor și a Zilei Universale a Iei, la Câmpia Turziiariesnew.ro

Spectacol folcloric, cu ocazia Sânzâienelor și a Zilei Universale a Iei, la Câmpia Turzii

Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise", de Sânziene.

Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie" este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație.

Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură '„La blouse roumaine", iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.

Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine", fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.

Practic, nu există niciun alt obiect vestimentar sau de patrimoniu cultural care să aibă „o zi universală”, iar acest lucru nu face decât să ne sporească mândria din suflete.

Tradițiile și obiceiurile românești sunt printre cele mai frumoase din lume, iar folclorul nostru este un balsam pentru sufletul fiecăruia. Tocmai din aceste motive, celebrăm Ziua Universală a Iei, cu un festival folcloric, pentru sufletul fiecărui cetățean al orașului, Câmpia Turzii.

„Încă de la începutul mandatului de primar am evidențiat și promovat ia tradițională românească. Însemnătatea și moștenirea sunt reprezentate de acest obiect vestimentar, ori de câte ori el este prezentat în lume. Vă invit, așadar, astăzi, de la ora 18:30, în Piața Tricolorului din Câmpia Turzii, să luați parte la evenimentul „Spectacol folcloric de Sânzâiene”, organizat în parteneriat cu Bisericile Ortodoxe din centru, respectiv cartierul Sâncrai și coordonat de Pr.Sebastian Zăhan. Evenimentul este un omagiu adus, iei românești și sărbătorii sânzâienelor,” declară Dorin Nicolae LOJIGAN, Primarul Municipiului Câmpia Turzii.

Direcția Relații cu Comunitatea