Aristotel, părintele logicii și gândirii reflexive ne spune că suntem ceea ce facem repetat și că excelența nu este o acțiune sau un eveniment ci un obicei.
Prin urmare pentru mintea noastră consecvența și frecvența sunt mult mai importante decât intensitatea unui lucru…
De foarte multe ori la orele de consiliere psihologică spun că nu anxietatea, tristețea, îngrijorarea, stresul, trăirile intense sunt problema…ci sensul și semnificația atribuită lor sunt importante. Toate aceste trăiri/comportamente/obiceiuri fac parte din mecanismele noastre de adaptare, iar fără ele ar fi aproape imposibil să trăim.
De aceea ceea ce înțelegem din aceste stări (în mare parte)…dar mai ales cum le străbatem, ne determină calitatea vieții de zi cu zi. Asta explică de ce în momente dificile aveam nevoie de un ghid (psiholog, psihoterapeut, duhovnic…) care să ne ajute să deslușim cauzele neliniștilor interioare și bineînțeles soluțiile ce se impun.
Tot ce percepem este rezultatul unei filtrări a organelor de simț și produsul construcției specifice a creierului…
De aceea dragi prieteni, realitatea, boala si sănătatea noastră, sunt în mod necesar o interpretare, care are la bază capacitatea noastră de a ne da seama de ceea ce se întâmplă cu noi raportat la nevoia de supraviețuire…
Adică orice am face - depresia și anxietatea va fi interpretată și „afișată” într-un mod specific nouă, vor lua forma pe care i-o imprimă mintea noastră.
(va urma)