Cultura · 126 · 07.11.2024

TÂRGUL DE TOAMNĂ CULA IZVORANU-GEBLESCU, 9 NOIEMBRIE 2024

By REDACȚIE
TÂRGUL DE TOAMNĂ CULA IZVORANU-GEBLESCU, 9 NOIEMBRIE 2024

Prima ediție a Târgului de Toamnă găzduită de Cula Izvoranu-Geblescu din localitatea Brabova, Dolj. Muzeul Olteniei Craiova, prin Secția de Etnografie, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Brabova, Centrul de Creație Dolj, Școala „Ilie Martin” din Brabova, Școala Gimnazială „Eufrosina Popescu” din Botoșești-Paia și Școala Gimnazială Grecești, organizează la început de brumar, în data de 9 noiembrie 2024, la Cula boierilor Izvoranu-Geblescu, pe Valea Plenei, prima ediție a Târgului de Toamnă, un prilej de mare bucurie, unde istoria și tradiția locală își vor da mâna, iar spiritul țăranului român se va simți… ACASĂ.

Târgul de Toamnă de la Brabova își propune un arc peste timp. Ne vom întoarce, preț de câteva clipe, la rădăcinile neamului românesc, la identitatea de români adevărați. Publicul se va putea bucura de produse tradiționale pregătite și aduse de copiii din cadrul Școlii „Ilie Martin” din Brabova și ai Școlii Gimnaziale „Eufrosina Popescu” din Botoșești-Paia. Totodată, vor fi expuse obiecte de artă tradițională printr-o prezentare de costume populare, covoare și scoarțe oltenești specifice locului, toate acestea după un tur extraordinar prin expozițiile permanente adăpostite de Cula Izvoranu-Geblescu, unde patrimoniul Olteniei își așteaptă vizitatorii.

Deschiderea oficială a Târgului de Toamnă, o expoziție în aer liber și demonstrații ale țesătoarelor din localitatea Brabova, se va desfășura sâmbătă, 9 noiembrie 2024, în intervalul orar 13:00-19:00, oferind publicului bucuria de a ne aduce aminte de bunicii și străbunicii noștri, de mirosul gutuilor coapte sau de pâinea făcută în țăst. Atmosfera va fi întreținută de cete de lăutari locali, de glasurile ca de clopoței ale elevilor care vor recita poezii și vor cânta frumoasele cântece bătrânești moștenite de la înaintași.

În cadrul evenimentului cultural se vor desfășura ateliere interactive de pictură, „Toamna în culori”, unde copiii își vor arăta talentul și imaginația, iar spre final, toți cei prezenți vor face o mică plimbare cu droaga/căruța pe Valea Plenei, de-a lungul și de-a latul satului Brabova.

Ne-am dorit ca prin acest eveniment să le arătăm generațiilor tinere cât de frumoasă este viața satului în simplitatea ei, să descoperim neuitatele tradiții și credințe ale celor care au trudit ani de zile să ne lase ca zestre frumosul din sufletele lor.

Identitatea românească reprezintă un mozaic de credințe, tradiții și valori care continuă să evolueze. Spiritualitatea țăranului român a impus conexiunea profundă cu pământul, natura și comunitatea. Folclorul românesc, prin poveștile, legendele și obiceiurile sale, a jucat un rol important în dezvoltarea noastră și ne va ancora într-o lume de poveste la Cula Izvoranu-Geblescu din localitatea Brabova, în data de 9 noiembrie 2024.

Vă așteptăm cu drag!

BACK TO TOP