Today · 314 · 04.01.2023

Ultimele cuvinte ale papei emerit Benedict XVI: ,,Doamne, te iubesc!”

By REDACȚIE
Ultimele cuvinte ale papei emerit Benedict XVI: ,,Doamne, te iubesc!”

Au fost date publicității ultimele cuvinte pe care papa emerit Benedict al XVI-lea le-a rostit înainte de a muri. Sunt cuvinte care exprimă, cu ultima suflare a vieții sale, întreaga slujire și esența vocației trăită de regretatul pontif: a-L iubi pe Domnul din toată inima și cu toate puterile, mergând pe urmele sfântului apostol Petru. Până la publicarea acestui articol, aproximativ o sută de mii de credincioși au venit să se roage în bazilică la trupul neînsuflețit al papei emerit.

3 ianuarie 2023 – Vatican News. Au lăsat o adâncă impresie în opinia publică cuvintele scrise de papa emerit Benedict al XVI-lea în testamentul său spiritual, pregătit încă din 29 august 2006. Îi mulțumea lui Dumnezeu pentru frumusețea patriei și familiei sale, își cerea iertare de la cei pe care i-a nedreptățit în vreun fel și îndemna la a rămâne tari în credință, fără a se lăsa dezorientați de curentele culturale la modă. Într-un timp în care a crede în Cristos și a fi parte a Bisericii catolice cere un curaj deosebit, Benedict al XVI-lea scria: ”Isus Cristos este cu adevărat calea, adevărul și viața, și Biserica, cu toate neajunsurile ei, este cu adevărat Trupul său. La urmă, vă cer cu umilință: rugați-vă pentru mine ca Domnul, în ciuda tuturor păcatelor și neajunsurilor mele, să mă primească în lăcașurile veșnice”.

După moartea sa, din 31 decembrie 2022 și până în dimineața de luni, 2 ianuarie 2023, trupul său neînsuflețit a rămas în mănăstirea ”Mater Ecclesiae” din Grădinile Vaticanului, unde și-a petrecut ultimii ani ai vieții ca papă emerit. Din dimineața de luni și până joi, 5 ianuarie a.c., când va fi înmormântarea, trupul său rămâne în bazilica Sfântul Petru, în fața altarului Mărturisirii lui Petru, unde până la publicarea acestui articol peste o sută de mii de credincioși, au anunțat surse oficiale, au venit ca să-și ia rămas bun și să se roage pentru câteva clipe pentru odihna veșnică a bunului și onestului său suflet. Potrivit organizatorilor, marți și miercuri credincioșii pot veni să se roage între orele 7.00 – 19.00.

De adăugat, în același context, că Departamentul pentru comunicare a primit susținerea ordinului religios ”Cavalerii lui Columb” pentru a pune la dispoziția mijloacelor de comunicare structurile și conexiunile audio-video necesare pentru a asigura transmisiunea în mondoviziune a Sfintei Liturghii de înmormântare a papei emerit Benedict al XVI-lea, care va fi prezidată joi, 5 ianuarie 2023, de papa Francisc în Piața Sfântul Petru la ora Romei 9.30.

Între timp, secretarul său particular, arhiepiscopul titular Georg Gänswein a dat publicității ultimele cuvinte rostite de papa emerit Benedict al XVI-lea înainte de a muri. Era în jurul orei 3.00 a dimineții de sâmbătă (31 decembrie 2022), ziua săptămânii în care a fost botezat în 1927. Bătrânul papă încă nu intrase în agonie, iar în acel moment colaboratorii și asistenții își dădeau schimbul. Alături de el, în acel moment al zorilor, era doar un asistent medical care nu vorbea germana. ”Benedict al XVI-lea”, a mărturisit cuprins de emoție secretarul său, mons. Gänswein, doar cu o voce slăbită, dar foarte ușor de înțeles, el a spus în italiană: Doamne, te iubesc!”. Secretarul mărturisește că nu era de față în acel moment, dar asistentul medical i-a spus aceste cuvinte câteva clipe mai târziu. ”Au fost ultimele cuvinte ale sale care se puteau înțelege”, a spus mons. Gänswein, ”pentru că după acel moment nu a mai fost în măsură să se exprime”.

Directorul nostru editorial, Andrea Tornielli, notează într-un emoționant articol, că acele cuvinte - ”Doamne, te iubesc!” - reprezintă o adevărată sinteză a vieții lui Joseph Ratzinger, care cu ani înainte se pregătea pentru întâlnirea definitivă, față în față, cu Creatorul.

Pe 28 iunie 2016, la 65 de ani de ani de la hirotonirea preoțească a predecesorului său, papa Francisc subliniase ”nota de fond” care a parcurs lunga poveste de viață a papei emerit și spusese: ”Într-una din multele pagini frumoase pe care Dumneavoastră le-ați dedicat preoției, subliniați că, în ceasul chemării definitive a lui Simon [Petru], Isus, privindu-l, îi cere, de fapt, un singur lucru: Mă iubești? Cât de frumos și cât de adevărat este acest fapt! Pentru că sunteți acum aici, Dumneavoastră ne spuneți că Domnul își întemeiază [pașterea turmei] pe acel Mă iubești?. Pentru că numai dacă există iubirea față de Domnul, El poate să conducă oile la pășune prin intermediul nostru... Doamne, tu toate le știi, tu știi că te iubesc”.

”Aceasta este nota”, spunea mai departe cu acea ocazie papa Francisc, ”care domină o viață întreagă dedicată slujirii sacerdotale și teologiei, despre care ați spus, nu întâmplător, că este o căutare a Celui iubit. Ați mărturisit și mărturisiți, astăzi și întotdeauna, acest fapt: că realitatea decisivă a zilelor noastre – cu soare sau cu ploaie – singura împreună cu care vin toate celelalte, este ca Domnul să fie cu adevărat prezent, să-L dorim, ca să fim lăuntric aproape de El, să-L iubim, să credem cu adevărat în El și, crezând, să-L iubim cu adevărat. Această iubire este cea care ne copleșește cu adevărat inima, această credință este cea care ne face să pășim în liniște și siguranță pe apă, chiar și în mijlocul furtunii, după cum s-a întâmplat cu Petru”.

sursa: Vatican News

BACK TO TOP