Moise, figura centrală în tradițiile religioase iudaică, creștină și islamică, este descris ca murind înainte de a intra în Țara Promisă (Canaan). Conform relatării biblice din Cartea Deuteronomului (Deuteronom 34), Moise a murit la vârsta de 120 de ani pe Muntele Nebo, situat în actuala Iordanie, după ce i-a fost permis să vadă Țara Promisă de la distanță. Nu se specifică o cauză exactă a morții lui Moise; se spune doar că a murit de la sine și a fost îngropat de Dumnezeu într-un loc necunoscut în Moab, lângă Bet-Peor. Moartea lui Moise este înconjurată de mister și este considerată un moment semnificativ în istoria poporului israelit, marcând sfârșitul călătoriei lor prin deșert și apropierea intrării în Țara Promisă.
Conform tradiției creștine, în special așa cum este relatată în Epistola Sfântului Apostol Iuda din Noul Testament, s-a produs o luptă pentru trupul lui Moise între Arhanghelul Mihail și diavolul. În Epistola lui Iuda, versetul 9, se menționează: "Totuși, arhanghelul Mihail, când se certa cu diavolul și se lupta pentru trupul lui Moise, nu a îndrăznit să aducă împotriva lui o judecată de hulă, ci a spus: 'Domnul să te mustre!'".
Motivul exact al acestei lupte nu este clar explicat în scriptură. Totuși, unele interpretări sugerează că diavolul ar fi dorit să se folosească de trupul lui Moise pentru a-i induce în eroare pe israeliți să îl venereze, transformându-l astfel într-un obiect de idolatrie. Pe de altă parte, Arhanghelul Mihail, acționând conform voinței lui Dumnezeu, s-a asigurat că locul de îngropare a lui Moise rămâne necunoscut pentru a preveni astfel orice venerare necorespunzătoare sau idolatrie. Această poveste simbolizează, în multe interpretări, lupta dintre bine și rău, precum și protejarea integrității și sfințeniei profetului Moise.