Cultura · 597 · 12 Ianuarie 2019

Un nou proiect: “Câmpia Turzii 800 de ani de atestare documentară! (1219-2019)”- ghid al apartenenței noastre pe aceste meleaguri.

Un nou proiect: “Câmpia Turzii 800 de ani de atestare documentară! (1219-2019)”- ghid al apartenenței noastre pe aceste meleaguri.ariesnew.ro

Un nou proiect: “Câmpia Turzii 800 de ani de atestare documentară! (1219-2019)”- ghid al apartenenței noastre pe aceste meleaguri.

Anul acesta se împlinesc 800 de ani de atestare documentară a localității noastre, moment de reflexie istorică a opt secole de tradiție, cultură și identitate locală. Aleșii locali PSD, au inițiat un nou proiect: “Câmpia Turzii 800 de ani de atestare documentară (1219-2019)”. Prima atestare documentară a localității noastre datează din anul 1219,....Sâncrai, ce atunci se identifica cu mosia regală, asezarea purtand chiar in denumirea sa, pe cea de "sat al Sfantului Rege"(in document este scris in latina: "villa Sancti Regis").
Ca să ştii încotro te îndrepţi , trebuie să înţelegi bine de unde ai pornit şi mai ales care îţi sunt rădăcinile.
Astfel, a apărut ideea începuturilor noastre ca un punct de pornire spre a identifica şi a înţelege care este izvorul şi inima ce a dat viaţă şi nume oraşului nostru -certificatul de naştere al „Ghirişului”? Un remember istorico-geografic local este necesar tuturor azi, este nevoie de un ghid al apartenenţei noastre pe aceste meleaguri.
Proiectul va consta într-o serie de activități de informare asupra acelor 800 de ani de tradiție, istorie și identitate locală, finalizate într-un ghid al apartenenței noastre pe aceste meleaguri, ediție digitală și tiparită în peste 3000 de exemplare!

Petre POP-consilier judetean