History · 257 · 16.10.2022

Unul din ,,părinții” Câmpiei Turzii: Industriașul IZSÓ DIAMANT 1886-1945 * * *

By PETRE POPP
Unul din ,,părinții” Câmpiei Turzii: Industriașul IZSÓ DIAMANT 1886-1945 * * *

Poate vă întrebați, de ce Izso Diamant poate fi declarat personalitatea primului deceniu de după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Răspunsul este unul foarte simplu, pentru că proiectul Industria Sârmei a fost un proiect initiat si manageriat până în anul 1940 de către el. De origine evreu slovac, a adus în primii ani de la unire o contribuție remarcabilă la ridicarea ființei naționale românesti în Transilvania, în special în Câmpia Turzii.
,,Izsó Diamant s–a născut în localitatea Vágújhely (Nove Mesto nad Váhom, Neustadt ) pe teritoriul Slovaciei de astăzi. Părinții săi au avut, la început, o afacere cu vânzări de piei, apoi au înființat o mică întreprindere care producea sârmă și cuie.Izsó Diamant a absolvit cursul superior al Liceului Comercial din Bratislava, apoi a lucrat câțiva ani la o uzină chimică din Budapesta. În anul 1908 revine în localitatea natală, iar în anul 1911, după decesul tatălui, preia conducerea firmei. Încă din acea perioadă începe activitatea lui de om al artei și culturii. Înființează o bibliotecă publică la Vágújhely, ține conferințe și organizează expoziții Ex Libris. Colecționează primele obiecte ale viitoarei sale colecţii fabuloase și colaborează cu cunoscutul grafician maghiar József Divéky, autorul unor Ex Libris -uri de renume european. De atunci datează și prietenia de o viață cu cunoscutul artist plastic și apoi romancier Győrgy Szántó (1891 -1961), născut în același orășel.

Apoi a venit primul război mondial și amândoi au luptat pe front. Izsó Diamant a fost mai întâi pe frontul rusesc, apoi pe cel italian și, în final, a scăpat nevătămat. În schimb, prietenul său, Győrgy Szántó, a fost grav rănit la cap ceea ce a dus, în timp, la pierderea totală a vederii. Astfel, dintr-un promițător grafician a devenit un reputat romancier. Dar în anul 1920 era la Cluj, scenograf, la recent înființata Operă Română. După terminarea războiului mondial urmează destrămarea imperiilor, aranjamentele de pace în urma conferinței de la Paris și, în final, apariția unor noi state sau modificarea substanțială a granițelor altora. Localitatea Vágújhely va face parte din noul stat Cehoslovacia. Începe un exod al populației maghiare și evreiești de frica șovinismului slovac. În aceeași perioadă se conturează în mintea lui Izsó Diamant ideea înființării unei fabrici de sârmă și cuie în Transilvania (care după pacea de la Trianon făcea parte din România). Acești factori au contribuit până la urmă la hotărârea familiei Diamant de a se muta în Transilvania. Așa se face că în anul 1920 apare la Cluj Izsó Diamant, cu soția, Diamant Vajda Anikó (profesoară de fizică ) și primul născut, un băiețel de cinci ani."

BACK TO TOP