News · 69 · 07.10.2022

Vasile DÎNCU - La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial aveau să fie dezvăluite opiniei publice ororile săvârșite de regimul nazist, prin programul lui Hitler de purificare rasială

By REDACȚIE
Vasile DÎNCU - La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial aveau să fie dezvăluite opiniei publice ororile săvârșite de regimul nazist, prin programul lui Hitler de purificare rasială

La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial aveau să fie dezvăluite opiniei publice ororile săvârșite de regimul nazist, prin programul lui Hitler de purificare rasială și prin exterminarea evreilor din Europa şi a altor minorităţi.
Astfel, se scria o pagină dramatică în istoria omenirii.

Durerea celor morți și a celor rămași în viață, marcați pentru totdeauna de suferințele îndurate, dar și durerea generațiilor de astăzi, care nu pot înțelege cum de au fost posibile asemenea crime. Această durere o putem transforma, colectiv, într-o zi a speranței – aceea că niciodată omenirea nu va mai cunoaște asemenea orori. Iar copiii noștri vor trăi în vremuri linistite și în armonie.

În anul 2021, România a realizat Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021 - 2023, precum şi Planul de acţiune asociat.
Specialiștii Guvernului lucrează la un proces amplu de revizuire a programelor de educație privind Holocaustul, precum și la actualizarea programelor de pregătire pentru învățătorii, profesorii și instructorii care predau despre Holocaust.
De asemenea, înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România este tot mai aproape să devină realitate, zilele trecute semnându-se contractul de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Suntem cu toții datori, la nivelul instituțiilor statului, precum și ca cetățeni ai României, să acționăm pentru ca ororile Holocaustului să nu fie nicicând uitate și să nu mai fie vreodată posibile.
Măsurile active și sistematice de prevenire, combatere și sancţionare a radicalizării şi discursului instigator la ură, precum și ale oricăror forme de negare şi distorsionare a Holocaustului, ale manifestărilor antisemite și xenofobe şi ale tuturor formelor de intoleranţă sunt o parte din acest process transformator.
Da, trebuie să avem curajul să ne asumăm cu demnitate erorile trecutului și pe cele ale prezentului pentru că doar așa ne putem păstra umanitatea și ne putem salva sufletul național.

Nu trebuie să uităm, nu avem dreptul să facem asta, de aceea trebuie să avem puterea de a separa miturile pozitive ale națiunii de mitologiile care ne pot împinge din nou pe cărări greșite.