Politics · 172 · 03.06.2023

Vasile Dîncu o pune la punct pe președinta Ungariei: Trebuie să spunem STOP demnitarilor unguri care fac raiduri prin Transilvania și ne jignesc istoria

By REDACȚIE
Vasile Dîncu o pune la punct pe președinta Ungariei: Trebuie să spunem STOP demnitarilor unguri care fac raiduri prin Transilvania și ne jignesc istoria

Katalin Novak, președinta Ungariei, este din nou în centrul atenției după ultima vizită pe care a făcut-o în România. Spiritele s-au inflamat după ce, pe pagina ei de Facebook, a postat un videoclip în care este cântată o strofă din așa-zisul imn secuiesc, iar la final a scris ultimul vers ca mesaj „Nu lăsa să piară Transilvania, Dumnezeul nostru.”

Stimabila doamnă de la Budapesta, bine învățată de către „lebădana neagră” de pe Balaton, Viktor Orban, nu este la primul gest de acest fel. Prima vizită ca șef de stat a fost una neoficială, mai degrabă ca „turist”, precizând atunci că ea nu a venit în România, ci în Transilvania. Întrebarea noastră este: Transilvania în ce țară se află? Burkina Faso, Tuvalu, Kiribati?

De decenii, politicienii români închid ochii și nu reacționează ferm, ci doar prin vorbe și comunicate. Dacă tot vorbim de comunicate, Ministerul Afacerilor Externe a luat imediat legătura cu ambasadorul Ungariei în România, nu Transilvania (nota bene), și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că mesajul transmis public nu este unul adecvat. La scurt timp după această reacție somnoroasă, caracteristică instituțiilor românești când vine vorba de denigrarea poporului român de către un demnitar maghiar, președinția maghiară a venit cu mesajul lor, precizând că protestul MAE este exagerat și nejustificat, însă nu neobișnuit. Cât curaj și aroganță pe niște politruci de mâna a doua să vină cu o replică la adresa statului român. Politicienilor români, treziți-vă!

Gazeta de Cluj a luat legătura cu fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, pentru a cere un punct de vedere cu privire la mesajul pe care stimabila doamnă, Novak Katalin, l-a transmis în spațiul public. Senatorul PSD a precizat clar că este momentul să spunem STOP acestei lipse de asumare a demnității naționale, afirmând că modul în care demnitarii înalți din Ungaria tratează România în chestiunea Transilvaniei este inacceptabil, în adevăratul sens al cuvântului.

„Când spun inacceptabil, dar nu în sensul în care o spune Ministerul de Externe de vreo câteva decenii, mă gândesc la sensul direct al conceptului, adică ceva ce nu putem să mai permitem a se întampla pe teritoriul nostru. Din păcate, „inacceptabil” este un concept care nu acoperă nimic în discursul diplomatic românesc, doar o lungă acceptare din partea politicienilor români pentru orice obrăznicii ale guvernelor Ungariei. Acum, la repetatele declaratii cu substrat revizionist ale președintelui Ungariei, noi reacționăm cu calificativul „inadecvat”, a precizat Vasile Dîncu.

Articol apărut în Gazeta de Cluj

BACK TO TOP