"În intervenția pe care am avut-o în cadrul secțiunii PACTUL EUROPEAN PRIVIND MIGRAȚIA ȘI AZILUL, am transmis aprecieri la adresa Președinției spaniole a Consiliului UE pentru asumarea la nivel european a temei reformării Pactului privind migrația și azilul și totodată și în context, pentru suportul acordat României și Bulgariei în obținerea liberei circulații în spațiul Schengen..
Pentru România, Pactul privind migrația și azilul este o prioritate și trebuie să continuăm punerea în aplicare a Foii de parcurs comune a Parlamentului European și a președințiilor rotative ale Consiliului pentru a finaliza dosarele legislative ale Pactului până în februarie 2024, cel târziu.
Am apreciat că Sistemul Dublin, complexul de măsuri adoptate la nivel de UE ce au drept scop ordonarea și uniformizarea procedurilor de obținere de către refugiați a dreptului la azil în statele membre ale UE, trebuie modernizat printr-o politică echilibrată, echitabilă și solidară.
Am subliniat că este necesară o revizuire a perspectivei europene asupra migrației pe considerentul a ceea ce pierde România, care este de două ori victimă a realităților privind migrația și azilul:
În primul rând, România este blocată în Schengen, pe motivul că trebuie să facem o nouă politică și un nou document european;
În al doilea rând, România pierde foarte mult din cauza migrației interne a forței de muncă calificate în interiorul granițelor UE.
Am accentuat, în discursul meu, că migrația internă este o problemă majoră pentru România. Deși ascunsă sub sintagma ”mobilitate a persoanelor calificate” și în pofida faptului că avem la dispoziție în interiorul UE Directiva 36 care privește liberalizarea mobilității persoanelor calificate, aceasta din urmă vizând doar obligația monitorizării fluxului de migrație profesională în cadrul UE (Brain Drain), țările care sunt sursă a migrației forței de muncă calificată, pierd milioane de specialiști care sunt greu de înlocuit.
În 2020, spre exemplu, Comisia Europeană a cerut statelor să faciliteze mobilitatea fără restricții a medicilor, dar nu a prevăzut nicio măsură pentru sprijinirea țărilor care pierd cadre calificate în sistemul de sănătate, mai ales din cauza diferenței de dezvoltare și de retribuire a muncii calificate.
Iar România a pierdut, până acum, milioane de persoane calificate prin migrația spre vestul Europei.
Ca soluție, am propus colegilor mei parlamentari din țările Uniunii Europene să (re)gândim de o manieră solidară această problemă în sensul în care țările care pierd populație calificată ca efect al liberalizării circulației să fie sprijinite atât prin programe de formare a noilor specialiști, dar și prin alte tipuri programe. De asemenea, este necesar să existe măsuri care să asigure persoanelor care migrează condiții egale cu cetățenii țărilor respective la condiții egale de specializare sau posturi ocupate.
În acest context, am propus ca viitorul Pachet privind migrația și azilul să conțină și un pilon dedicat privind soluții în vederea diminuării efectelor fenomenului Brain Drain."
Sursa/PaginaFacebook/Vasile Dîncu