Cultura · 477 · 31 Ianuarie 2020

Vernisajul expoziţiei de artă populară şi icoane „Podoabe maramureşene” la Galeria „Arte”

Vernisajul expoziţiei de artă populară şi icoane „Podoabe maramureşene” la Galeria „Arte”ariesnew.ro

Vernisajul expoziţiei de artă populară şi icoane „Podoabe maramureşene” la Galeria „Arte”

Galeria „Arte” a Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, de pe str. Vasile Alecsandri nr. 1, va găzdui Expoziţia de artă populară şi icoane „Podoabe maramureşene”, aparţinând elevilor Şcolii de Artă „Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmaţiei, clasele de iconografie şi de artă populară, coordonate de prof. Irina Szemkovics şi prof. Pălăguţa Bârlea.

Vernisajul expoziţiei - însoţit de momente artistice susţinute de cursanţii Şcolii de Arte Cluj - va avea loc miercuri, 5 februarie 2020, de la ora 17.00, în prezenţa reprezentanţilor conducerii celor două instituţii: domnul Vasile Corpodean – manager al Şcolii de Arte Cluj şi domnul Ioan Tivadar, şef serviciu al Şcolii de Artă „Gheorghe Chivu” Sighetu Marmaţiei.

Conform datelor transmise de către expozanţi, „Școala de Artă ,,Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmației, prin clasele de artă populară ale profesoarelor Pălăguța Bârlea și Irina Szemkovics, organizează periodic expoziții cu lucrări ale elevilor. Pentru expoziția de la Cluj-Napoca, organizată de Şcoala de Artă „Tudor Jarda” vom expune 15 icoane pe sticlă, realizate de elevii clasei de iconografie (prof. Irina Szemkovics) și o gamă mai largă de piese, în special podoabe ale costumului popular din Maramureșul Voievodal, zona etnografică pe care o reprezintă cu cea mai mare legitimitate Școala de Artă „Gheorghe Chivu”.

Astfel expoziția cuprinde: zgărdane de diferite tipuri cu motive și culori tradiționale, trăistuțe de diferite mărimi, „clopuri feciorești îmbrăcate”, păpuși îmbrăcate în costume de Maramureș, ștergare ca podoabe de îmbrăcat casa, respectiv icoanele, etc. (prof. Pălăguța Bârlea)”.

Iar referitor la gestul clujenilor, de a organiza această expoziţie într-o galerie de artă aflată în plin centrul Clujului, domnul Ioan Tivadar a mărturisit, încântat: ,,Primul om de mare omenie pe care l-am întâlnit, în rândul managerilor şcolilor de arte din ţară a fost domnul Vasile Corpodean, iar gândul cu care venim aici este unul al mândriei şi mulţumirii că ne invitaţi să ne cunoaşteţi voi, clujenii - pe noi, dacii liberi din Maramureşul Voievodal. Ne prezentăm cu tot ce avem mai frumos: podoabele de la costumele noastre şi din casele noastre, cea mai de preţ fiind icoana maramureşeană”.