Puterea lui și”, prezentarea pe care speakerul internațional și scriitorul suedez Andreas Ekström a susținut-o în fața unei audiențe de peste 600 de oameni la IQ DIGITAL Summit Brașov,este un excelent eseu care ne ajută să înțelegem de ce există nevoia de democratizare a unui internet tot mai centralizat pe zi ce trece.
Mai mult, odată cu discursul său, conștientizăm și falsele conflicte ce ne înconjoară și care ne pot schimba radical lumea pe care o știm astăzi.
În ciuda înfățișării de geek (n.r. tocilar) sau de tip „care a venit să schimbe tonerul de la imprimantă” – după cum singur se ironizează – Andreas este un reporter (vechea sa profesie) care relatează din viitor despre ce urmează să se întâmple.
Un job ceva mai dificil și mai riscant decât jurnalismul clasic, chiar dacă relatările se bazează pe fapte.
Strict formal, cărțile lui Andreas variază de la beletristică, până la cărți despre gastronomie, însă cele mai renumite titluri sunt acelea care abordează sociologia tehnologiei, dintr-o perspectivă cât mai obiectivă, cu un ochi pur jurnalistic. “The Google Code“, “On Finding” se mai găsesc în câteva exemplare iar recent publicata ”The Tyranny of Convenience” (oct 2022) încă își așteaptă versiunea în engleză, dar merită reținute.
Succesul analizei reportaj – ”The Google Code”, dar și carisma l-au propulsat pe scena internațională, devenind în scurt timp, cel mai renumit speaker suedez. Intervenția sa de la TEDx despre etica din spatele căutărilor Google a atras peste 1,6 mil. de vizualizări.
Din ce e alcătuită „PUTEREA LUI ȘI”?
De la bun început, Andreas ne descrie cele trei mari capitole ale „filmului” de o oră pe care l-a rulat pe scena IQ DIGITAL Summt Brașov. Acestea se referă la:
# starea de fapt a internetului de astăzi,
# falsele argumente care parazitează dezbaterea publică privind viitorul internetului și care ne pot oricând destabiliza lumea așa cum o știm astăzi,
# trusa de instrumente pe care o avem la îndemână pentru a mai repara câte ceva.
Ieșind un pic din sfera digitalului, speakerul suedez observă că una din „bolile” lumii de azi este polarizarea excesivă: Partidul Democrat vs Partidul Conservator (din SUA), Andorid vs iOS, muzică electronică vs heavy metal etc.
Și poate cel care a sintetizat cel mai bine această stare de fapt este fostul președinte american George W. Bush care, imediat după atacurile de la World Trade Center de pe 11 septembrie 2001, împărțea lumea lumea în două tabere: „ori sunteți cu noi, ori sunteți cu teroriștii.” Evident, este un mod greșit de a pune problema.
Care să fie originile acestei tensiuni generale? Andreas crede că tot tehnologia e de vină.
În momentul în care au fost inventate limbajele de programare, logica binară a lui 1 și 0 a făcut ca totul să devină o chestiune de alb și negru. Or, în realitate, nuanțele de gri (o cromatică foarte populară în arhitectura suedeză) ar trebui să fie regula jocului.
Iar vestea bună e că europenii au capacitatea de a ajunge la un compromis la sfârșitul zilei.
Andreas spune că, în principiu, există patru viziuni/ filosofii care ar putea modela internetul de mâine.
# The Silicon Valley style. Este o lume în care informația se vrea liberă, iar puterea se află în mâna antreprenorilor/ mogulilor tech.
# Internetul supravegheat din China. E un scenariu ușor apocaliptic în care guvernul decide ce e bine și ce e rău.
# Burghezia de la Bruxelles. Informația este liberă, însă corectitudinea politică este norma.
# Un internet strict mercantil (The world market ice cold cash web). Într-un asemenea univers totul e de vânzare, iar un buget de marketing nelimitat e sinonim cu puterea absolută.
Nu îmi place niciuna dintre aceste 4 filosofii despre stilul nostru de viață online, pentru că toate sunt închise, iar cheia lipsește.Andreas Ekström, futurist, jurnalist tech și autor
Dar lucrurile nu au fost așa dintodeauna. Andreas își amintește că în anii ’90, când a deschis primul browser Netscape 2.0, internetul trăia o perioadă romantică în care utilizatorii navigau liniștiți ca și cum ar fi făcut surf pe un ocean albastru.
Astăzi toată lumea are ceva de vânzare, iar internetul a devenit un univers centralizat, condus de o mână de companii din Silicon Valley, temă pe care Andreas o detaliază în sesiunea de Q&A.
Iar mercantilizarea excesivă nu e singurul pericol care paște internetul viitorului. Reguli statale tot mai stricte (venite din culturi care trebuie respectate, de altfel) s-ar putea transforma în frontiere asemeni celor din lumea reală, pe care utilizatorii le vor „trece” pe bază de buletin.
Ar fi, desigur, o lume absurdă – sinonimă cu sfârșitul internetului deschis.Când cineva spune „hai să reglementăm, hai să închidem, hai să oprim, hai să limităm”, e de datoria voastră să spuneți „chiar este nevoie de asta”?
Andreas Ekström, futurist, jurnalist tech și autor
BACK TO TOP