Psychology Today · 87 · 20 Iun 2022

Vrea să fugă de acasă!

By psiholog PETRE POPP
Vrea să fugă de acasă!

PĂRINTELE ÎNTREABĂ


...Fiica mea de 16 ani consumă droguri şi îmi dau seama că nu vrea să se oprească. Am implicat-o în foarte multe activităţi astfel încât nu prea mai are timp liber singură. Dar ce altceva să facem? O să fugă de acasă dacă suntem prea stricţi cu ea. Fiica noastră mai mare a fugit de acasă când am încercat să-i impunem reguli. Cum putem să le ţinem acasă când nu le putem forţa fizic să stea?

CONSILIERUL RĂSPUNDE

Vestea bună, oarecum, este că trecând printr-o situaţie relativ similară cu fiica mai mare, ştii că tehnicile aplicate nu funcţionează cu fetele tale. Vestea proastă este că, cel mai probabil ai nevoie de ajutor profesional.

Se pare că fiica ta este extrem de hotărâtă, dar de vreme ce este totuşi fiica ta, foarte probabil că eşti capabil să-i faci faţă. Aşa că nu renunţa!

Chiar dacă nu recunoaşte, fiica ta doreşte ajutorul tău. Dar ca să poţi să o ajuţi, trebuie neapărat să-ţi îmbunătăţeşti abilităţile parentale. Caută un consilier, un psihoterapeut sau un centru specializat care ajută părinţii în a face schimbări comportamentale la copii şi în a pune limite sănătoase, în dragoste.

Fiica ta este în pericol şi primul lucru care ar trebui urmărit ar fi stoparea consumului de droguri şi reintegrarea ei în familie. Dar, după cum o descrii pe fiica ta, cred că acest lucru nu se va întâmpla în timp scurt. Nu te aştepta la soluţii rapide. Totuşi, este nevoie să acţionezi urgent şi să cauţi ajutorul potrivit!

„De obicei părinții nu le spun copiilor ce fac bine și ce nu fac bine.” (băiat, 13 ani)...

sursa: material prosus exclusiv de Preventis

AICI GĂSIȚI AJUTOR: click pe www.preventis.ro

BACK TO TOP