Cultura · 559 · 21 Ianuarie 2020

Ziua Culturii Maghiare, sărbătorită de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Ziua Culturii Maghiare, sărbătorită de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Clujariesnew.ro

Ziua Culturii Maghiare, sărbătorită de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj, organizează miercuri, 22 ianuarie 2020, un program dedicat Zilei Culturii Maghiare. Evenimentul va avea loc de la ora 11.00, în foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, Calea Dorobanților nr. 104.

Vor fi prezentate aspecte din cercetarea pe teren, efectuată în ultimii ani în localitățile maghiare din județul Cluj, realizată de biroul de Cercetare - Conservare Cultură și Arte Tradiționale din cadrul instituției județene de cultură, de care se ocupă în mod direct etnomuzicologul Mircea Cîmpeanu. Cei prezenți vor putea viziona fotografii, dar vor afla și amănunte legate de albumele fotografice și de muzică tradițională aparținând culturii maghiare, editate de instituția clujeană. Este vorba despre „Fotografii din Gheorgheniul de altădată...” și „Fotografii din Ungurașul de altădată...”, albume fotografice apărunte în cadrul proiectului „Fotografia Document Etnografic”. De asemenea, albumele de muzică intrumentală, interpretată de formații de tip tradițional: „ Muzicanții din Palatca”, „Várfalvi banda – Banda muzicanților din Moldovenești”, „Széki banda – Banda din Sic”, despre care va vorbi domnul Mircea Câmpeanu, cercetător și etnomuzicolog, șeful biroului de Cercetare - Conservare Cultură și Arte Tradiționale din cadrul C.J.C.P.C.T Cluj.

Tot cu această ocazie, Ansamblul Folcloric Maghiar „Ördögtérgye” al Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca va prezenta jocuri tradiționale maghiare din zona Transilvaniei, iar acompaniamentul va fi asigurat de Taraful „Tokos”.