News · 121 · 21.06.2022

Ziua Internațională a Iei, sărbătorită la Muzeul Municipal Dej

By REDACȚIE
Ziua Internațională a Iei, sărbătorită la Muzeul Municipal Dej

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal (MMD), alături de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, vă invită vineri, 24 iunie 2022, de Sânziene, pentru a sărbători împreună Ziua Internațională a Iei.

În curtea muzeului, strada 1 Mai nr. 3, începând cu ora 15:00, meșterii populari locali vor prezenta mai multe meșteșuguri tradiționale, precum: Voichița Rus (cusături), Anca și Daria Motogna (brâie și mărgele), Ina Bărbuță (împletituri), Elena Moldovan (tricotaj) și Trifan Adriana (decupaj și string art), ultmele două din partea Asociației „Porți către Suflet”.

Lor li se vor alătura cadre didactice din cadrul Clubului Copiilor Cluj, structura Dej, cu o expoziție de mărgele și podoabe tradiționale, realizată în cadrul Cercului de Etnografie, coordonat de prof. Iulia Madar, iar Cercul de Pictură, coordonat de prof. Loredana Tomșa, va participa cu tehnici de decorare și pictură pe linguri de lemn. De asemenea, Cercul Fotocineclub, coordonat de prof. Delia Mureșan va realiza o expoziție de fotografie. Un moment artistic deosebit va fi realizat de membrii Cercului de canto clasic/popular, coordonat de prof. Ioana Morar, care vor prezenta muzică vocală tradițională.

În paralel, începând cu ora 14:00, în Sala Multimedia a Muzeului, vor rula mai mule filme cu tematică etnografică. Nu în ultimul rând, la ora 17:00, în sala de expoziții, vor fi vernisate lucrările cu tematică populară, semnate de artista Valentina Anichiței.

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, împodobită cu mărgele și broderii, la mâneci și la gât. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de frumos de la o generație la alta.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „TRADIȚII MUNICIPAL DEJ ULUDETEANC JUDEȚEAN CONSERVAREA ZIUA INTERNAȚIONALĂ A IEI, SĂRBĂTORITĂ LA MUZEUL MUNICIPAL DEJ VINERI, 24 IUNIE 2022, ora 14:00 MEŞTEŞUGURI TRADIȚIONALE prezentate de meșteri populari locali: Voichița Rus (cusături) Anca Daria Motogna (braieși mărgele), Ina Bărbuță (impletituri) Elena Moldovan (tricotaj), Trifan Adriana (decupajş™ string partea Asociației "Porți către Suflet" ACTIVITĂȚI EXPOZIȚIE DE MARGELE TEHNICI DECORARE EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE Cercul MUZICĂ VOCALĂ TRADIȚIONALĂ. Cercul CLUBUL COPIILOR CLUJ, STRUCTURA PODOABE TRADIȚIONALE Etnogr prof.I Madar LINGURIDE LEMN Cercul Pictură, coord. Loredana TomÈa coord. Mureşan canto coord. prof. loana Morar VIZIONARE VERNISAJ EXPOZIȚIE artist Valentina Anichiței Aaa PARTENERIMEDIA sponsor: Weekend CNIPT”

sursa:Traditii Clujene

BACK TO TOP