Cultura · 350 · 23 Iunie 2020

,,ZONA MONTANĂ A JUDEȚULUI CLUJ” - Proiect de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județului Cluj

,,ZONA MONTANĂ A JUDEȚULUI CLUJ” - Proiect de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județului Clujariesnew.ro

,,ZONA MONTANĂ A JUDEȚULUI CLUJ” - Proiect de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județului Cluj

În perioada 21 - 26 iunie 2020, o echipă de specialiști în diferite domenii ale culturii tradiționale, angajați și colaboratori ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, coordonată de șeful Biroului de cercetare, arhivare, culegere cultură și artă tradiţională din cadrul instituției, cercetător prof. Mircea Cîmpeanu, se va afla în localitățile Dealu Negru, Călăţele, Văleni, Bica, Măguri-Răcătău și Beliş.
Echipa va face cercetări în domeniile: folclor literar, muzical şi coregrafic, ocupaţii, meşteşuguri, unelte şi industrie casnică, norme de convieţuire, port popular, grai specific, obiceiuri vechi, artă populară şi artă aplicată, cultură etnică şi antropologie culturală.
De asemenea, miercuri, 24 iunie 2020, de sărbătoarea populară a Sânzienelor (Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul), în Măguri-Răcătău vor fi reconstituite două obiceiuri populare, împreună cu localnicii și păstrătorii de tradiții din zonă. Cele două obiceiuri vor fi fotografiate și filmate, iar materialele rezultate vor intra în arhiva și în patrimoniul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, ca mărturie vie pentru generațiile următoare.
Acțiunea face parte din cadrul proiectului „ZONA MONTANĂ A JUDEȚULUI CLUJ. Proiect de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj, 2020”, derulat pe parcursul anului de CJCPCT Cluj și care beneficiază de susținere financiară din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul are ca scop salvgardarea, digitizarea și promovarea folclorului din zona de munte a județului Cluj.